Lichte kruisers

De Königsberg

De Königsberg was een lichte kruiser van de K-klasse bij de Duitse Reichsmarine en Kriegsmarine. Zusterschepen waren de Köln en de Karlsruhe.

Inzet

De Königsberg (Kruiser B) werd in april 1929 in dienst gesteld. Het schip maakte verscheidene reizen naar het buitenland, onder andere naar Engeland voor vlootvlagvertoon. De Königsberg voerde operaties uit langs de spaanse kust van november 1936 tot januari 1937 tijdens de spaanse burgeroorlog. Het ontwerp en de constructie van de kruiser voldeden niet zo goed, waardoor deze feitelijk niet geschikt was voor commerciële doeleinden of diep-wateroperaties. Toen de tweede wereldoorlog in september 1939 uitbrak, deed het schip dienst als torpedo-opleidingsschip in de Oostzee en vervolgens werd het gebruikt voor het leggen van zeemijnen in de Noordzee tijdens operatie Westwall. De kruiser werd het vlaggeschip van de bevelhebber van de verkenningsstrijdkrachten.

Noorwegen

Begin april 1940 nam de Königsberg deel aan de Duitse aanvalsvloot Gruppe 3, tijdens de invasie van Noorwegen. Samen met het zusterschip Köln, de kannoneerboot Bremse en de torpedoboten Wolf en Leopard, brachten ze vanuit Willemshafen troepen aan land bij Bergen, Noorwegen. De Königsberg en Bremse werden echter op 9 april 1940 beschadigd door de Noorse kustartillerie van het fort Kvarven, waardoor ze beiden in de haven van Bergen bleven liggen, terwijl de andere schepen terugkeerden naar Duitsland.

De volgende dag vielen 16 bommenwerpers  aan.

De Britse bommenwerpers wisten drie bommen rechtstreeks op het schip en nog twee andere bommen zo dicht bij het schip te laten vallen dat deze ook schade veroorzaakten; het oorlogsschip omsloeg en zonk in de haven van Bergen.

Het wrak werd op 17 juli 1942 gelicht en in maart 1943 werd het gebruikt als aanlegpier voor U booten. Het wrak kapseisde weer op 22 september 1944 en werd gesloopt na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Bergen.