Wolvenschanze

1944…, het jaar dat de geallieerde bombardementen steeds meer toenemen.
Om de kans op vertragingen en schades aan projecten te verkleinen besloot het Duitse opperbevel na het bombardement van Peenemunde een groot ondergronds bunkercomplex te bouwen, en dat nu sinds de zomer van 1944 gereed is verder in gebruik te nemen.

Dit is de festung Wolvenschanze…een geheim project waar al 2 jaar aan gebouwd is en een groot complex van fabrieken, ontwerpcentra en opslagterreinen is.
Er is voor Königsberg gekozen, dit vanwege de gunstige ligging van de haven aan de kust in Noord Duitsland, welke goed te verdedigen is door het Duitse afweergeschut.
De schepen met goederen kunnen vlakbij het bunkerterrein komen, waar deze dan op de gereedstaande treinen kunnen worden gelost welke dan meteen naar de bunker kunnen rijden, zodat de kans op bombardementen op de treinen wordt verkleind.
De ingang heeft 2 grote naar buiten draaiende deuren waar de trein volledig de bunker kan inrijden om daar dan de goederen te lossen en eventueel de nieuwe series tanks uit de fabrieken naar het front kan transporteren.

De fabrieken en ontwerpcentra draaien daar al op volle toeren, zodat ook de 2 locomotieven van de nieuwe serie 53 nu in bedrijf zijn en de zware treinen in en uit de bunker rijden.
In het complex zijn tal van centra met nieuwe ontwikkelingen bezig, welke in de toekomst bekend zullen worden gemaakt.
Binnenkort dus meer informatie over dit complex waarvan we alleen deze serie foto’s hebben en weten dat het ergens bij het vliegveld moet liggen…