Welkom…

Welkom op de website van Reichsbahn.nl.

Deze website gaat over onze modelspoorbanen met het thema tweede wereldoorlog.
Ons verhaal speelt zich af aan het eind van de zomer van 1944 en gaat over twee plaatsen in Duitsland; het dorp Berchtesgaden en de stad Königsberg.
De beide plaatsen uit ons thema liggen ver uit elkaar, maar op deze manier kunnen we een beeld geven van het spoormaterieel dat voor en tijdens de tweede wereldoorlog door geheel Duitsland reed.
In ons thema is de geschiedenis wat aangepast, dit omdat we vele modellen op onze modules willen laten rijden maar in werkelijkheid al veranderd of niet meer inzetbaar waren.
We hebben dit thema gekozen omdat in dit tijdsdeel veel indrukwekkende treinen & militairen voertuigen zijn gemaakt.
Het is dan ook de bedoeling van de modellen die we bezitten een stukje extra informatie over het echte model toe te voegen.

kaart drg 2021

Berchtesgaden, een dorp dat ligt in het begin van de alpen in het uiterste zuiden van Duitsland.
Het dorp ligt tussen de bergen en vlakbij de grens met Oostenrijk.
Op de berg vlak naast het dorp bevindt zich de Berghof; het huis van Hitler en is met Berlijn het machtscentrum van het Duitse rijk.
In deze streek is er nog niet heel veel van de oorlog merkbaar en leeft de bevolking relatief rustig.
De boeren werken op de akkers en het vee graast op de weides, het enige wat de bevolking merkt is dat er veel nazibonzen op het station aankomen en daarna verder met de auto naar het Führergebied op de berg vervoerd worden.
In de stad ligt het lokale station met zijn depot, waar de locomotieven vanuit Duitsland en Oostenrijk verzorgd kunnen worden.
Er zijn nog plaatselijke bouwwerkzaamheden aan de nieuwe spoorlijn en treintunnel naar Oostenrijk, zodat de mensen in het dorp nog volop werk en materialen aangeleverd krijgen.
Omdat het dorp buiten de zoutwinning weinig industrie heeft, worden brandstof, goederen en levensmiddelen per spoor aangevoerd.
Er is dus naast personenvervoer ook veel goederenvervoer van en naar het dorp.
Dagelijks komen de goederentreinen met grondstoffen en levensmiddelen aan in het dorp en van schaarste is nog niet heel veel te merken.

Königsberg is een havenstad en ligt in het noord oosten van Duitsland en rond de stad vinden veel militairen en goederentransporten plaats.
Aan de ene zijde ligt de oude haven en oude binnenstad, aan de andere zijde van de stad ligt naast het station het locdepot waar de locomotieven van de binnenkomende treinen vanuit heel Duitsland en Polen kunnen worden verzorgd, en waar deze weer gereed gemaakt worden voor de nieuwe ritten naar het front, Berlijn en naar midden en zuid Duitsland.
De stad is al een paar maal aangevallen door vijandelijke bommenwerpers en er is schade in de stad.
Huizen in de stad zijn door de bombardementen ingestort en op een aantal plaatsen is men al weer druk bezig de schade van het vorige bombardement weer te herstellen.
Vlak naast de stad bevind zich een groot ondergronds bunker en fabriekscomplex waar de productie van tanks, vliegtuigen, locomotieven en andere nog geheime projecten plaats vinden.
Op het rangeerterrein bij de haven worden de aankomende vrachtschepen gelost en bevoorraad, komen de treinen met kolen, olie en andere grondstoffen aan, worden de militairen eenheden vervoerd en komen de herstelde en nog inzetbare Duitse U-boten hun voorraden ophalen.
Bij het haventerrein staan ook de voorraden kolen en olie voor de burgers, die het in deze barre tijd moeilijk hebben.
Het is voor de Duitsers nog één van de weinig bruikbare havens in Noord Duitsland, en dit speelt dus een belangrijke rol in ons thema.

Op onze modules….
Module I Berchtesgaden.
Op deze module ligt het plaatselijk station, een locdepot, het oude en nieuwere deel van het dorp en een stuk natuur.
Het stuk natuur bevat wat bos, wat weides voor het vee en een grote boerderij.
Het dorp bestaat uit een oud deel met middeleeuwse huizen en een nieuwer deel met het station, 19e eeuwse gebouwen en ook wat fabrieken.
In het dorp nog enkele oude torens en een deel van de stadsmuur te zien.
Vlakbij het station ligt ook het depot van Berchtesgaden met een draaischijf, kolenbunkers en een grote ringlocloods.
Meer info over module 1 kun je hier vinden.

Module II Königsberg.
Op deze module ligt het station met daar rond om heen de oude stad met zijn haven, de bijbehorende opstelterreinen, de marinehaven, een locdepot en een vliegveld.
De oude kern met zijn haven bevat oude stads en pakhuizen, kroegen, een groot plein en daarvoor de haven met goederen en oude aanlegsteigers.
Achter de stadshuizen loopt een spoordijk met een draaibrug die de oude stad met het station en het nieuwere deel van de stad verbind.
Naast dit deel van de stad liggen de opstelterreinen, het locdepot en de marinehaven.
Meer info over module 2 kun je hier vinden.